Таратор за чаша

2019-10-26

Дълго време си задавах въпроса за тази рецепта, да я споделя ли с вас или не??? Решението ми дойде, след една дискусия в пощенски списък, където се обсъждаше точно тази така уважавана от мен студена супичка. Спорът беше, как точно трябва да се приготвя, коя е класическата рецепта и грехота ли е да се приготвя по друг начин???
Аз съм изпробвал вариантите със ситно нарязаната краставица, сервирали са ми и с настъргана, но има една подробност, че ако краставицата е по-дебеличка, лентичките при настъргване стават дълги и често те висят от лъжицата като спагети, падат и прочие, което не е много удобно за слепи. Сервирали са ми и в чаша, този вариант с настърганата краставица и ако трябва да бъда откровен с вас, пак не е удобно за консумация.
Та точно заради това и аз си измислих свой вариант на таратор за чаша!!!

А ето и предимствата му, пред другите два варианта:
– Много по-удобен е за сервиране в чаша, съответно и за консумация;
– Използва се по-малко краставица, понеже когато тя се пасира, вкусът е по-наситен и се усеща повече, от много по-малко количество от нея;
– А ако искате да постигнете малко цветен ефект и да впечатлите гостите, просто не белете краставицата и по този начин таратора ще придобие лек зеленикав цвят. Този цветен ефект го представяйте на гости или на семейството си, само ако краставиците са домашни или сте абсолютно сигурни в това, че те не са пръскани много с препарати за защитата им или зеленикавият цвят не им създава неприятна асоциация с разни водни животинки (голяма усмивка).

След изложените предимства на моето творение, ще ви предоставя и възможността лично да го изпробвате. Ако ви хареса, не се колебайте да оставите коментар към рецептата, а ако пък не ви хареса, просто не я приготвяйте отново (усмивка)!!!

Необходими продукти:
– 1 кофичка кисело мляко (за предпочитане е да бъде с по-голям процент масленост)
– 1 краставица
– сол на вкус
– 3 големи скилидки чесън
– пресен копър

Начин на приготвяне:
1. В дълбок съд (кухненска кана за измерване на продукти или друг подобен съд, който би бил удобен за пасиране), пасирате хубаво краставицата.
2. След това я прехвърляте в купата в която по принцип си приготвяте таратора и към нея добавяте киселото мляко, и разреждате до предпочитаната от вас гъстота.
Моята предпочитана гъстота е едно към едно на млякото и водата.
3. Подправяте със сол, чесън, ситно нарязан копър и оставяте да се изстуди в хладилника.
При сервиране, по желание можете да предложите да сложите малко черен пипер или всеки да си сложи колкото иска.

Не забравяйте да охладите добре и предпочитаното от вас питие, за този толкова уважаван от нас специалитет.

Средна потребителска оценка

(5 / 5)

5 5 1
Оценете тази рецепта

1 човека оцениха рецептата

Коментар (1)

  1. Публикувано от Даниела Асенова на 06.07.2020

    Аз обработвам краставицата с универсалния нож на кухненския комбайн, защото според мене неговата купа е по-удобна от кана за пасиране и капвам в тараторчето малко олио и съвсем малко оцет. Но заедно с краставиците пасирам и чесъна. Вкусно нещо си е тараторчето, та даже и да го няма охладеното питие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *