Домашен катък „ала Облизанчо“

2020-05-30

Тази идея за този невероятен и лесен за приготвяне катък ме споходи, след като се наслаждавах на резултата от една друга рецепта, която всъщност се оказа и основата на моето творение, а именно едно много сполучливо „Домашно крема сирене“.
Отново искрени благодарности на колежката от „Храна за мойте канибали“, че се съгласи да използвам нейната рецепта и да сътворя този вариант за домашен катък „ала Облизанчо“!!!
Пожелавам ви да се насладите на тази рецепта, която се оказа 2 в 1, така както и аз се облизвах и на двете (голяма усмивка)!!!

Необходими продукти:
– 2 кофички от 500 грама заквасена сметана с 20% масленост
– 1 кофичка от 500 грама кисело мляко с 4,5% масленост
– 500 грама качествено сирене
– 1,5 чаена лъжичка сол
А ако искате да приготвите едно невероятно домашно крема сиренце, просто изпълнете описаните по-долу стъпки, като изключите сиренето от необходимите продукти.

Начин на приготвяне:
1. В подходяща купа се смесват сметаната, киселото мляко и солта, след което се объркват добре и към тях се добавя натрошеното сирене.
2. В друга купа се поставя гевгир, а в него разстилате намокрен с вода тензух (когато е мокър, готовият продукт се отлепва много по-лесно).
Най-долният съд трябва да е с такава височина, че цедката или гевгирът да не опира на дъното, за да може там да се отцежда суроватката от млечните продукти.
3. Сместа се изсипва в тензуха, след това краищата се събират и усукват така, че в долния край да се получи съвсем леко стегната топка.
4. Върху получилата се топка, се поставя равна чиния или купа, която да е със съвсем малко по-тясно дъно от диаметъра на гевгира, а в нея поставете тежест, която да притиска добре сместа.
Тежестта или купата (ако изберете такава) подберете така, че да се събере в гевгира свободно и да не се затяга в него.
5. Съхранявайте катъка в хладилника докато се изцежда, като за целта го поставете в найлонова торбичка, за да не поема от миризмите на продуктите в него.
А ако предпочитате той да има по-кисела жилка, то можете да го изцеждате на стайна температура (така както и аз си го приготвих).
6. Времето за изцеждане, е според вашите предпочитания за неговата гъстота, а отделилата се суроватка използвайте за приготвянето на хляб в домашната хлебопекарна или вместо вода за айряна, който аз лично много уважавам.
От гъстотата която аз избрах, получих 1 300 грама страхотен катък, който все едно сте го приготвили през есента, от последното и най-гъсто мляко!!!

Средна потребителска оценка

(5 / 5)

5 5 3
Оценете тази рецепта

3 човека оцениха рецептата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *