Край на големите парчета кайма в мусаката!?!

От: | 0 Коментара | Дата: 01.10.2016 | Категория: Полезни благинки

Случвало ли ви се е, когато приготвяте любимата на вашето семейство мусака, да не успеете да раздробите добре каймата, и тя да стане на големи парчета, все едно сте приготвили не мусака, а супа топчета??? Подозирам, че на доста домакини се е случвало, а не само на вас!!!
В тази статия, ще споделя с вас, как аз се справям с този проблем.
Всъщност, решението дойде съвсем случайно, както и други мои открития в кухнята, но за тях ще пиша в други статии.
Естествено и на мен, както и на всички домакини, понякога ми се налага на бързо да приготвя някое ястие, но не съм извадил предварително от фризера каймата, и съответно тя не се е размразила по естествен път, което в повечето случаи се препоръчва за замразените меса и производни.
Та бързам си аз, и мятам замразената кайма в микровълновата, и започвам да подготвям другите продукти за любимата и на мен „мусакичка“. Естествено, обаче аз съм по-чевръст от микровълновата, и съм готов преди нея, но каймата още не е размразена напълно. Ааааааа, няма да те чакам, и без да се вайкам много, отново мятам каймата в тенджерата в която ще подготвям ястието. Без да му мисля, заливам каймата с хладка вода на нейното ниво, и започвам да я раздробявам във водата.
Е какво пък, този път ще е така, си викам, и я слагам на котлона. Та от това бързане открих, че когато каймата предварително се размеси с повечко вода, тя се раздробява на дребни трохи, и после при пърженето, не се получават големи парчета, съответно се разпределя равномерно в ястието.
Повечето ще си кажат, че по този начин каймата не се пържи, а се вари, но аз мога да поспоря доста с тях. Защото използвам момента докато има вода в каймата, с нея да задуша и лука, а след това като се изпари водата, и двата продукта останат на мазнина, съответно се запържват за кратко, което е и по-здравословния момент, особено при тези, които имат проблем със запържените продукти. А така, вкусът на запържена кайма си остава.
Този трик използвам не само при мусаката, но и при приготвянето на сосове за спагети, в които се ползва кайма. Използвам го и при приготвянето на „Калпазански сарми“ и „Калпазански чушки с кайма“, които можете да намерите в описаните от мен рецепти, в категорията „Калпазански рецепти“.

Надявам се да съм ви бил полезен, със споделянето на тази полезна благинка, и да останете доволни от резултата.

Сподели в социалните мрежи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *