Крехка домашна сланина

2018-02-28

Тази рецепта е за всички ценители на крехката домашна сланинка, с много лесно изпълнение, не изисква специални приготовления, а резултатът е най-крехката сланина, която някога съм опитвал.
Когато изядох първото парченце от нея, не можах да повярвам, че може да има толкова хубава сланина!!!
Много често когато стане дума за този нашенски специалитет, си представяме твърда и малко жилава сланина, която е оваляна с различни сухи подправки, нарязана на тънки лентички, която може да ви бъде поднесена като мезе, или за стабилно основно  ястие.
Стига да си падате по сланинката, без значение като какво е поднесена, и да е приготвена по тази рецепта, ви гарантирам весели и вкусни вечери, с тънко нарязани мезета и божествени питиета(усмивка)!!!

Необходими продукти:
добре изцепена и изкисната сланина
едра морска сол

Начин на приготвяне:
1. Предварително си приготвяте необходимото количество саламура с едра морска сол, в съотношение 1 към 5, или по-точно казано 1 чаша от солта, трябва да бъде разтворена в количеството вода от 5 чаши.
Има и друг начин за приготвяне на тази саламура, който е с помощта на яйце, но за мен той не е много надежден, понеже има задължителни изисквания за яйцето. А и този начин не е много удобен за кулинари с нарушено зрение.
2. След това нареждате добре изцепената и нарязана на парчета по ваш вкус сланина, в подходящ съд (голяма кутия за сирене, или кофа с капак).
3. Заливате сланината със саламурата до толкова, че като я притиснете с голяма чиния, или капак от тенджера, тя да остане напълно покрита от нея.
4. Така накисната и покрита с капака на съда, тя престоява 10 дни, след което сменяте саламурата с нова, и отново престоява още 10 дни.
5. След 20 дневен престой в саламурата, извадете сланината и без да я миете я поставете в найлонови торбички, след което я замразете във фризера.
По този начин при затопляне на времето, тя няма да започне да мирише на старо, и винаги ще си имате вкусна крехка сланина!!!

Рецептата е предоставена от Господинка Божкова.

Средна потребителска оценка

(4 / 5)

4 5 7
Оценете тази рецепта

7 човека оцениха рецептата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *