Коледна пуйка

2016-12-19

Да ви кажа от личен опит, че тези американци изобщо не са простички. Изпробвайте рецептата и ще видите, че наистина тя по нищо не отстъпва на нашите коледни пържолки и сармички. Дали ще е пуйка от магазина или някой наперен пуяк от бабиния двор, под фолиото всичко се топи като масло. А за придружаващите питиета, всеки сам ще избере!!!
Рецептата е изпробвана и подобрена според нашенските вкусове!!!

Необходими продукти:
– 1 пуйка
– дреболийки за плънката (дробче, воденичка и сърце)
– 1 чаена чаша ориз (200 грама)
– 1 средна глава лук
– кисело зеле (1 средна зелка)
– масло за намазване
– свинска мас
– подправки за натриване (сол, черен и червен пипер)

Начин на приготвяне:
1. Пуйката се оставя да се размрази (ако е замразена), след което се измива и почиства от евентуално останали пера по крилата и трътката (там най-често остават непочистени пера).
2. След това се натрива със сол, черен и червен пипер, включително и коремната кухина.
3. Намажете добре пуйката с разтопеното масло, като маслото не трябва да е много горещо, а толкова разтопено, че да може да се маже лесно по пуйката.
Приготвяне на плънката:
1. Воденичката и сърцето се нарязват на ситно и се задушават в олио и малко вода, заедно с нарязаният на ситно лук (по желание може и с малко масло).
2. След като воденичката и сърцето са почти готови, се добавя ориза и солта (по желание можете да сложите подходящи подправки за ориз), на който се налива две чаени чаши топла вода и се оставя да я поеме на слаб огън.
3. Нарязаното на ситно сурово дробче се добавя към плънката едва когато оризът е поел водата и се оттегли от огъня, разбърква се внимателно и се оставя да почине за известно време (дробчето се добавя последно, за да се избегне варенето му заедно с ориза, което предизвиква потъмняване на ориза).
4. От зелката се отделят най-големите листа, които ще ни служат за покриване на пуйката при печенето, а останалата част от зелката се нарязва на ситно и се обърква с червен пипер и разтопена свинска мас (който не харесва свинска мас, може да я замести с олио).
Изпробвано е, че свинската мас предава по-приятен вкус на зелето от олиото.
5. След като всичко е подготвено, престъпваме към пълнене на коремната кухина с плънката (ако остане плънка, с нея може да се напълни и гушата на пуйката), след което се зашиват и двете.
6. Напълнената пуйка се поставя в тавата с гърдите нагоре, като около нея се слага нарязаното зеле, което предварително объркахме с червен пипер и свинска мас.
7. В тавата при зелето се наливат 2 – 3 чаени чаши топла вода.
8. Пуйката се покрива с целите зелеви листа и се завива с алуминиево фолио, след което се пече толкова време и на температура, колкото е посочено на етикета на опаковката.
9. След изтичане на времето за печене се премахват внимателно фолиото и зелевите листа, и се запича до златисто.
Запичайте за кратко време до златиста коричка на максимални градуси на грил, за да постигнете хрупкава кожичка, а не изсушаване на пуйката.
Количеството на продуктите можете да променяте според големината на пуйката.
Приготвяйте пуйката с много любов и коледно настроение, за да не спре тока при печенето (усмивка)!!!
Питиетата към ястието са по желание на консумиращите го!!!
Весела и щастлива Коледа, с тази невероятна рецепта!!!

Категория:
Средна потребителска оценка

(5 / 5)

5 5 1
Оценете тази рецепта

1 човека оцениха рецептата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *